събота, 3 септември 2011 г.
Забогатейте от гъби
Мицел за производството на гъбите можете да закупите само в специализираната лаборатория в софийското село Негован. Там ще ви предложат "семената" на печурка или кладница. Това са двата вида гъби, които могат да се култивират у нас. Начинаещите гъбари най-добре да си купят специалните торби с мицел от печурка и компост, които се продават само за 1,50 лв. бройката. Опитните могат сами да си произвеждат компоста и да разсаждат вече наличния мицел. С 8 торби може да се покрие 1 кв. м площ, от които после ще берете гъбите. Най-важно е да подготвите бъдещия гъбарник. В такъв може да се превърне всяко помещение или оранжения. В него обаче трябва да може да се регулира температурата. Защото след насипването на торбите, което може да става на пода или на няколко етажни стелажи, в продължение на 20-25 дни в гъбарника топлината трябва да е около 22-24 градуса. След това температурата се намалява на 15-18 градуса. В следващите пет-седем дни фактически гъбите почват да растат. Помещението трябва да може да се вентилира, защото на всеки час гъбите се нуждаят от пресен въздух. Мицелът трябва и редовно да се полива - на около 2 дни, но не много обилно, докато прокарват растенията. Тънкостите в отглеждането на печурката се свеждат до това, че на десетия ден от разпръскването на торбите с мицел върху компоста трябва да се постави двусантиметрова покривка от торф или пепелина. Тя се полива леко. Месец след засаждането вече можете да започнете да берете гъбите. В продължение на два месеца този мицел ражда печурки, които обаче вече трябва да се поливат всекидневно. Гъбарите трябва да знаят, че печурката се гледа в тъмни гъбарници, а кладницата - в светли. При кладницата е много важно субстратът от слама, която може да е от всички житни растения, стъбла, царевичак, отпаден памук от текстилните предприятия и талаш, да се пропари. Това може да стане с вряща вода или с пара. Необходимо е температурата на субстрата да се повиши над 70 градуса и да се задържи 6-8 часа. След това трябва да се отцеди водата и при влажност около 68-70 на сто и температура 24-25 градуса субстратът се пълни в найлонови чували и се засява с мицел, който също се купува от лабораторията в с. Негован. Чувалите се съхраняват при температура около 22-24 градуса. От там насетне процедурата е като при отглеждането на печурката. Единствената тънкост е, че когато започнат да растат гъбите, трябва да се оставя разстояние от 20 сантиметра между пънчетата, тъй като шапките им се разперрват доста.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар