Домашна боза
5 л вода
2 чаши брашно (пшенично, овесено, ечемичено или от просо - последното е най-добро и не съдържа глутен
2 чаши захар
1 чаена чаша боза със захар или специално приготвена закваска
Брашното се запича в сух тиган, като се бърка през цялото време, за да не загори.
Препеченото брашно се прехвърля в голяма тенджера и се охлажда.
Към него се добавя малко хладка вода и се разбърква до хомогенна смес (класиката е с дървена лъжица, аз се справям само с тел. Ако все пак останат бучки - за тая работа си има пасатори
Добавят се останалата вода и захарта и сместа се слага да се вари.
След като поври 5-6 минути (през цялото време се бърка, за да не залепне за дъното на тенджерата), се оттегля от огъня.
Оставя се да се охлади и към сместа се добавя една ч.ч. боза, останала от предния път или една ч.ч. закваска за боза.
Бозата се оставя на топло, за да ферментира. Готова е след 2-3 дена. Тогава се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
Изпива се всичко, без 1 ч.ч., моято ще остане за следващата доза.
Закваска:
1 ч.ч. вода
1 с.л. захар
2 с.л. препечено брашно
Всичко се разбърква, пресипва се в буркан, покрива се с кърпа и се оставя да ферментира за 2-3 дена, като от време на време се разклаща.
Забележка:
Тъй като при мен бозата изкипя, не я варих препоръчителните 5-6 минути и тя не се сгъсти много. Също така и не препекох много брашното, за да не загори. Но това, което стана, беше много, много вкусно!
Успех!
Няма коментари:
Публикуване на коментар